perjantaina, helmikuuta 26, 2010

Tonight's the night

Näemmä hesarikin on maininnut tästä kaupungin tilasta sivuillaan. Lyhyesti taustaa aiheesta:

Thaksin Shinawatra perusti vuonna 1998 populistisen Thai Rak Thai -puolueen ja menestyi loistavasti vaaleissa. Vuonna 2001 hänet valittiin pääministeriksi ja hän palveli ensimmäisenä pääministerinä kokonaisen nelivuotiskauden maan historiassa. Toiselle kaudelle hänet äänestettiin Thaimaan suurimman äänestysaktiivisuuden saavuttaneissa vaaleissa.

Hänen politiikkansa tähtäsi köyhien olojen parantamiseen ja hän teki ihan hyvää työtä Thaimaan julkisen sairaanhuollon parantamisessa ja muutenkin oli varsin pidetty. Tosin toinen puoli asiasta on sitten se, kun häntä syytettiin korruptiosta, maanpetoksesta, jääviydestä moniin päätöksiin, lehdistön kontrolloinnista, veronkierrosta ja valtion omaisuuden myymisestä ulkomaisille sijoittajille. Eli molemmilla puolilla voidaan nähdä varsin hyviä pointteja puolesta sekä vastaan.

No, vuonna 2006 Thaksinin ollessa ulkomailla tapahtui Thaimaassa sotilasvallankaappaus, jonka jälkeen Thaksinin omaisuus ja varat jäädytettiin. Tästä eteenpäin on sitten ollut vähän väliä pienempää kähinää, mutta kansainvälisissä uutisissa taidettiin mainita hommasta vasta sitten kun mielenosoittajat saivat suljettua Bangkokin lentokentän ja Aurinkomatkalaiset eivät päässeetkään kotiin.

Punapaitaiset Thaksinin kannattajat vaativat pääministerin eroa. Vallankaappauksesta puhuminen olisi ehkä hieman liitoiteltua, mutta periaate on sama. Viime vuonna kolmelle tuhannelle mielenosoittajalle oli varattuna 450 poliisia, nyt on värvätty 35000 poliisia ja sotilasta mukaan leikkeihin, joten ollan ehkä vähän toisessa mittakaavassa...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessahan 450 mielenosoittajaa vastassa on tuhat poliisia..