tiistaina, kesäkuuta 08, 2010

Asiahan ei tietenkään minulle kuulu, mutta...

...minua ihmetyttää monien perustavanlaatuinen Applevastaisuus. Ei siinä mitään, saa olla käyttämättä jos ei siltä tunnu, mutta minua kiinnostaa osapuilleen yhtä paljon kadunkulmassa paasaava kristitty kuin Nokia/Android-uskovainen Apple-mollaaja. Mutta kun Telegraph onnistuu trollaamaan jopa Suomen iltapäivälehdistöä niin lähdetään sitten leikkiin mukaan. Ohessa siis IS:n mukaisia syitä miksi iPhonea ei kannata hankkia ja kommenttini niihin:

1) Se on kallis. Jos iPhone ei olisi Applen tuotos, sitä olisi jo alettu vuokrata halvalla kuukausimaksulla.

Mikä hitto sitten sellainen diili on, jossa puhelin ei maksa mitään, mutta kuukausittain maksetaan halpaa kuukausimaksua Soneralle? Onko se jotenkin miinuspuoli että kahden vuoden jälkeen laitteen omistaa? Olisihan tuo vuokraaminen paljon kätevämpää, mutta en oikein ymmärrä mistä tässä puhutaan.

2) Se on anti-tekniikkaa. Apple ei anna puhelintaan käytettävän jaettavana langattoman verkon tukiasemana taloudellisista syistä. Milloin firma ymmärtää, että ominaisuuksien täytyisi vastata asiakkaan toiveita?

Lienee enemmänkin verkko-operaattoreiden sanelema ehto, sillä ei se ole Applen kassasta pois. Ja jos puhelinta kuitenkin voi käyttää Bluetoothin tai USB:n kautta juuri tuossa nimenomaisessa tarkoituksessa, niin mielestäni sen pitäisi riittää. Toki bluetooth on hitaampi kuin HDSPA:n teoreettinen maksimi, mutta sitten voi käyttää USBia. 802.11-standardin poisjättäminen tuossa yhteydessä on mielestäni turhaa kitinää. Ja jos suurinta osaa ostajista tarkastellaan, ei tuo "asiakkaan toive" ole mitenkään edes relevantti argumentti, suurin osa kun ei varmaankaan tuota tetheröintiä harrasta. Mokkulat on kansan syvissä riveissä sitä varten.

3) Se ei tue Flashia. Puhelin, joka lupasi tuoda internetin jokaiseen taskuun, ei voi edes näyttää suurinta osaa siitä.

Joo, mutta sille on ihan perustellut syyt (softan epävakaus ja akunkesto). Lisäksi HTML5 tuo ihan oikeasti vastaavat ominaisuudet avoimesti ilman Adoben suljettuja ympäristöjä. Suurin osa flash-sisällöstä omien kokemusteni mukaan kuitenkin normaaleilla nettisivuilla on vain mainoksia, joten minusta on ihan hyvä että ne suodattuu pois. Youtubekin on saatavana HTML5 -muodossa.

4) Se ei osaa multitaskingia. iPhonessa joutuu avaamaan uuden sovelluksen, jotta voi tarkistaa, onko saanut uusia pikaviestejä.

Pitää paikkansa vielä pari viikkoa. Uusi ilmainen softapäivitys ratkaisee asian. Sitä paitsi homman on voinut hoitaa push notificationseilla jailbreakatuissa puhelimissa jos oikeasti on halunnut.

5) Sen akkukesto on huono.Verrattuna muunmerkkisiin puhelimiin, iPhone tarjoaa vain keskinkertaisen akkukeston. Tämä ei tosin ole uusi ongelma Applen laitteissa.

Nokia N900
Puheaika 4,3-6,3h (GSM vs. WDCMA)
Valmiusaika 250-278h (GSM vs. WDCMA)
Nettiselaus 5,5-8h (3G vs. WLAN)
Videotoisto 5,6h
Musiikintoisto 24,5h

iPhone 4
Puheaika 7-14h (GSM vs. WDCMA)
Valmiusaika 300h
Nettiselaus 6-10h (3G vs. WLAN)
Videotoisto 10h
Musiikintoisto 40h

Google Nexus One
Puheaika 7-10h (GSM vs. WDCMA)
Valmiusaika 250-290h (GSM vs. WDCMA)
Nettiselaus 5-6,5h (3G vs. WLAN)
Videotoisto 7h
Musiikintoisto 20h

Mihin vittuun ne sitä iPhonea vertaa? Toki iPhone on uudempaa sukupolvea ja markkinoilla vasta kahden viikon päästä, mutta jos uutinen on tänään kirjoitettu niin kysymys on mielestäni aiheellinen.

6) Sen sovellusten kehittäminen maksaa.Apple käyttää turhanpäiväisten iPhone-sovellusten kehittämiseen rahaa, jota voisi käyttää myös hyödyllisempiin tarkoituksiin.

Jos mulla olisi 35 miljardia dollaria käteistä pankissa niin mihin mun pitäisi sitä käyttää? Vaikkapa turhanpäiväisen maailman suosituimman ohjelmakaupan ja sen sisällön rakentamiseen? Sitäpaitsi suurin osa kehitystyöstä on kolmansien osapuolien tekemää, joten Apple vain tienaa ottamalla heidän tuotoksiaan myyntiin omaan kauppaansa.

7) Sen kuulokkeet ovat huonot. Jos istut jonkun iPhonea tai iPodia kuuntelevan vieressä, kuulet saman minkä hänkin.

Hitto. Muissa laitteissa kun järjestäen niin paljon paremmat kuulokkeet. Vielä kun joku keksisi tavan, jolla mitkä tahansa 3,5mm kuulokkeet saisi yhdistettyä iPhoneen...

8) Sitä ei ole suunniteltu hyvin. iPhone on vain tietokone, jossa sattuu olemaan puhelin. Kumpikaan puoli laitteesta ei ole loistava.

Itse olen kuullut enemmänkin kritiikkiä täysin päinvastaiseen suuntaan. Että se ei ole tietokonetta/älypuhelinta nähnytkään. Ja puhelimena tuo nyt vain mielestäni sattuu olemaan aika loistava. Tosin perus-mustavalkonokialainen on myös ihan loistava puhelimena. Mutta monet Nokian älypuhelimista eivät ole loistavia puhelimina. Ainakaan omasta mielestäni.

9) Sillä navigointi maksaa. Nokia ja Google Android tarjoavat ilmaista navigointia, mutta iPhonella se maksaa.

Ensimmäinen pätevä argumentti! Tosin se, että Nokia on jokseenkin epätoivoisessa kilpailutilanteessa joutunut kustantamaan asiakkaille navigaatiomahdollisuuden luodakseen itselleen kilpailuetua ei ole välttämättä iPhonen puute. Se on vain kilpailijoiden tapa koettaa menestyä markkinoilla.

10) Se jyrää paremman tekniikan. Kaikissa hotellihuoneissa täytyy nykyään olla iPod-telakka. Jos näistä Apple-soveltuvuuksista ei otettaisi paineita, olisi tarjolla enemmän wifi-radioita ja muuta uutta, parempaa tekniikkaa.

Parempi tekniikka on kovin subjektiivinen käsite. Lossless-koodattu musiikki on parempilaatuista kuin mikään nettiradion syöttämä striimi. Läppärillä voi soittaa samoja nettiradioita kuin noilla valmiilla nettiradiobokseilla. Plus että niillä voisi surffata netissä. Miksi wifi-radio on mainittu jos parempaa teknologiaa olisi ollut esimerkkinä? Se, että liiketoimintayritys tukee markkinajohtajan (iPod) tuotetta on mitä todennäköisimmin puhtaasti kysynnän sanelema päätös. Milloin firma ymmärtää, että ominaisuuksien täytyisi vastata asiakkaan toiveita?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tartutaan syöttiin.

"...minua ihmetyttää monien perustavanlaatuinen Applevastaisuus."

Minua ihmetyttää monien perustavanlaatuinen Apple-uskovaisuus. Epäilen sen olevan perimmältään tämä polarisoiva tekijä, joka ruokkii myös Apple-vastaisuutta. Jos siinä joukossa ei tahdo olla mukana, päätyy jotenkin sen pahaksi vastapuoleksi.

Minua häiritsee, että kaikki mediat ovat aina kehumassa Applea. Jos ei ole mitään kehuttavaa, pidetään yhtiötä muuten vaan esillä uutisissa ja etusivulla. Mainostetaan siis ilmaiseksi yhtiötä, vaikka oikeitakin uutisia varmasti olisi kerrottavana.

Applella on parilla tavalla todella ikävä.
* Laitteita ei voi itse korjata tai edes akkua vaihtaa.
* Tekniikan ihmiset eivät ole kaikki heti sisuksia räpläämässä, mutta mahdollisuus siihen on tärkeä.
* Softa on lukittu.
* Yhtiö on koko ajan monopolistisempi kuin Microsoft pahimmillaan, mutta sitä pidetään "hyvänä" vastustajana "pahalle" Microsoftille.

Jotenkin tuntuu, että se on kuin Ferrari formula ykkösissä - sille on ihan omat säännöt.

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Joo, kriittinen saa olla, mutta tuollainen perättömien väitteiden esittäminen ilman minkäänlaista faktapohjaa ja totuuden vääristely ei mielestäni kuulu lehdistöön.

Ja uutisointi Applesta on ollut viimeiset vuodet kohtalaisen vilkasta. Sitä ennen koko firmaa ei juuri edes mainittu kotimaisessa lehdistössä. Mutta ymmärtäähän sen Suomessa että jos joku tekee kiinnostavampia tuotteita kuin Nokia niin sitä seurataan tarkasti.

Matias kirjoitti...

Pahinta on, että Kauppalehtikin julkaisi tuon trollin sivuillaan pääuutisenaan. Tosin heidän toimittajansa oli jaksanut kääntää vain viisi heikkoutta.

No, nyt iPhone 4:n julkaisun jälkeen Telegraphkin liittyi ylistyskuoroon. "iPhone 4 will be a huge hit - and it deserves to be."

http://www.telegraph.co.uk/technology/apple/7809603/Apple-iPhone-4-first-look.html

Anonyymi kirjoitti...

Heh ;-)
Kuuluukos täältä Applefanboyn nurinaa?
Ihan oikeasti... kuinka monta negatiivista uutisjuttua olet lukenut Applesta vs. negat. jutut Nokiasta?
1/100 taitaa olla suhde. Applen positiivisen julkisuuden hyväksi siis.
Jos joku sitten erehtyy jotain kriittistä sanomaan, niin se on heti kauhistus.
iPhone on laitteena hyvä, ja on muuttanut yleisesti puhelimen käyttötapoja maailmanlaajuisesti.
Sitä ei käy kiistäminen.
Nokialla taasen on omat ongelmansa (etenkin softapuolella, rautapuoli on se vahvempi osa-alue), johtunevat siitä että firma oli liian pitkään vailla kunnon kilpailua. Nyt sitä kilpailua on ja aikansa ottaa, ennenkuin asiaan osataan reagoida. Kyseessä ei ole enää sama notkeasti ja nopeasti liikkuva yritys kuin 90-luvulla. Suuruus tuo mukanaan kankeutta, mutta myös kykyä kestää hankaluuksia ja selvitä niistä.
Yksi perustava ero firmojen ideologiassa on:
Nokia kannattaa avoimuutta ja avoimia järjestelmiä.
Apple on perinteisesti hyvin suljettujen ja kontrolloitujen järjestelmien takana.
Tämä on se mikä monia närästää.
Ilman Jobsin lupaa ei Applen koneisiin sovelluksia tule, ja ilman rojaltteja Applelle ei operaattori laitetta myöskään myy. Eli jokaisesta kännykkäsoitosta, datapaketista, datasiirrosta, sovelluksesta jne. tuloutetaan osa myös Applelle. Näin ollen puhelinlaskusi on kalliimpi, koska jakajia on enemmän.
Avoimella puolella taasen voit ladata sovelluksesi mistä haluat, tai vaikkapa perustaa oman kaupan. Ilman että Nokia, Google tai joku muu vetää ekstraa välistä.
Applehan jo lähes monopolisoi digitaalisen musiikin markkinoita 70 % osuudella. Ja on mm. USA:ssa uhkaillut isojakin levy-yhtiöitä sulkemisella iTunesista, mikäli tarjoavat musiikkiaan myös muualla kaupattavan.
Applen tuotteisiin ei siis voi ostaa softaa muualta kuin Applelta. Toiminta saa kohta jo Micrsoftmaisia piirteitä (esim. IE6 tässä männä vuosina). Veikkaisinpa, että muutaman vuoden sisään EU:n kilpailuviranomaiset puuttuvat asiaan, USA:ssa homma on jo tutkinnan alla ainakin iTunesin osalta.

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, tämä jäi pois kommentista:
http://www.engadget.com/2010/06/07/iphone-4-vs-the-smartphone-elite-evo-4g-n8-pre-plus-and-hd2/#comments

Akkukesto ei siis todellakaan ole enää se iPhonen ongelma.
Mutta kuten sanottua, Apple ei pelaa tekniikalla vaan käytettävyydella.
Sen vuoksi olikin hivenen erikoinen tämä julkistustilaisuus, jossa keskityttiin nimenomaan tekniseen puoleen. Onko niin, että käytettävyyden osalta innovatiivisuus on kulutettu? Toivottavasti ei, sillä muut (paremman tekniikan firmat, kuten HTC) kyllä saavat käytettävyyden kopioitua.

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Täytyy pitää mielessä, että kyseessä on puhtaasti Applen kehittäjille suunnattu tilaisuus (WWDC = World Wide Developers Conference), jossa nyt sattumoisin julkistettiin myös uuden softan (iOS4) ohessa hieman uutta rautaa, jolle kehittäjät tulevat vastaisuudessa tuotteitaan kehittämään. Tämä mielestäni selittää julkaisun teknisyyden. Jos suurin osa julkisuudesta ei tulisi juuri tältä kuluttajien ja "normaalin median" puolelta niin esittely olisi varmasti ollut huomattavasti teknisempi. Eihän loppukäyttäjää oikeasti kiinnosta, että puhelimessa on gyroskooppi, mutta kehittäjille tuo tieto on ensiarvoisen tärkeää.

Käytettävyyden puolella innovaatiot tällä kertaa keskittynevät tuohon moniajon toteutukseen. Olihan omassa Nokia 3660:ssa aikanaan jo moniajo, mutta se oli ihan tuskaa käyttää. Josko iOS4:ssa sitten olisi homma jo hoidettu kunnolla.

Applellahan on ollut tapana tulla olemassa oleville markkinoille tuotteilla, jossa kaikki on hoidettu peruskuluttajan kannalta oikein. Graafinen käyttöliittymä oli Xeroxilla ennen Applea, mutta hiiri oli ihan kiva innovaatio siihen paikkaan. Rion MP3-soittimet olivat markkinoilla huomattavasti ennen iPodia, mutta silti Apple onnistui siinäkin erinomaisesti. Älypuhelimia oli ollut jo ties kuinka kauan, mutta Apple sai osaltaan popularisoitua koko idean siitä, että puhelinta voi oikeasti käyttää muuhunkin kuin puheluihin ja tekstareihin. Eihän iPhone puhelimena ole yhtään parempi kuin vaikka Nokian RinGo, mutta juuri tuo käytettävyys ja niiden lisäominaisuuksien käytön helppous on se juttu, kuten mainitsitkin.

Nokia on ollut hirveän insinöörivetoinen viime aikoina. En esimerkiksi usko, että Nokian 12 megapikselin kennolla saa yhtä hyviä kuvia kuin vaikka Canon 450D:llä, mutta silti tuokin on yhtenä myyntiargumenttina. Apple hoitaa saman 5Mpx kameralla ja kosketusnäytöllä, jossa voi sormella tökätä siihen kohtaan mihin haluaa kameran tarkentavan. Ja kuluttajat äänestävät lompakoillaan.

Apple on onnistunut muuttamaan koko matkapuhelinmarkkinaa sillä, että he ovat tehneet puhelimen, josta operaattorit kilpailevat. Perinteisestihän (etenkin kytkykauppavaltaisilla markkina-alueilla) valmistajat ovat yrittäneet tehdä hyviä diilejä operaattorien kanssa. Applen kohdalla operaattorit pyrkivät tekemään hyvää diiliä valmistajan kanssa, sillä kerrankin on tuote, joka oikeasti tuo lisäarvoa operaattorille. Ja siitä asiakkaat joutuvat/ovat valmiita maksamaan.

Apple pitää tietyt ydinosat järjestelmästä suljettuina, mutta kehittäjille tarjoaa avoimia standardeja (esim. HTML5 Flashin sijasta). Asiaa voi tietenkin perustella joko tietoturvalla tai kontrollifriikkeydellä ja sitä en kiistä, etteikö Apple olisi aika paranoidi tuon kontrollin suhteen. Mutta sen kontrollin vaikutusta loppukäyttäjään en lähtisi niin nopeasti tuomitsemaan.

iPhonet, iPadit ja iPod Touchit kuitenkin saa jailbreakattua edelleenkin ja jos asiakas oikeasti haluaa, pystyy laitteilla pyörittämään mitä tahansa. Periaatteellinen problematiikka säilyy, mutta käytännössä valittamista ei ole.

Itse kuitenkin luen käyttäjän, joka tajuaa suljetuista ympäristöistä valittaa kykeneväiseksi jailbreakkaamaan ja ihan itse kiertämään nuo kritisoimansa rajoitukset. Cydia ei ohjelmointirajapintoja kysele, vaikka Apple niin tekeekin.

Anonyymi kirjoitti...

Kehittäjillehän tuo tilaisuus on suunnattu, mutta samalla myös suurelle yleisölle. Tilaisuus on kuitenkin se, jossa uusin versio puhelimesta aina esitellään. Pointtini olikin se, että käsittääkseni aikaisempina vuosina nimenomaan puhelimenkäytön mullistava toiminnallisuus on ollut se julkistuksen juju. Tekniikalla kikkailuun ei Applen kannattaisi lähteä, siinä tulee kylmää kyytiä.


"iPhonet, iPadit ja iPod Touchit kuitenkin saa jailbreakattua edelleenkin ja jos asiakas oikeasti haluaa, pystyy laitteilla pyörittämään mitä tahansa. Periaatteellinen problematiikka säilyy, mutta käytännössä valittamista ei ole. "

Juu, kyllähän kaikki järjestelmät saadaan purettua ja kierrettyä, mutta tämä sitten vaatii yleensä taitoa jota ei suurilla massoilla ole. Eli siis sisällöntuotantoon ei tule kilpailua, koska tuo mahdollisuus jää marginaaliryhmien harrasteeksi (kuten esim. linux kotikoneissa). Tämä ilmenee nimenomaan digitaalisen musiikin monopoliasemana ja kilpailun rajoittamisena. En olisi yllättynyt, jos kilpailuviranomaiset määräisivät Applen erottamaan sisältötuotteet (musiikki, sovellukset) ja varsinaiset iPhonet, iPadit yms. toisistaan.
Ideani oli se, että tuotteen valmistaja jo ennakkoon "rajoittaa" ja määrittelee, miten ostamaasi laitetta käytät. Ja samalla nyhtää joka välissä rahaa loppukäyttäjältä,sovelluskehittäjiltä ja operaattoreilta.
Vähän sama kuin autofirma ennakkoon sanelisi, että saat tankata autoosi vain ja ainoastaan tämän öljy-yhtiön tuotteita. Tai pc-valmistaja kieltäisi asentamasta koneeseen muuta käyttöjärjestelmää kuin Windowsin.
Kuten jo sanottua, tuotteet ovat hyviä ja toimivia. Kaiken monopolisoiminen Applen-logon alle on kuitenkin mielestäni yhtä vastenmielistä, kuin Microsoftin vastaavat aiemmat yritykset.

Takaisin Kallioon kirjoitti...

2007 alkuperäisessä julkistuksessa tuo käytettävyys oli kieltämättä se juttu ja julkistus tapahtuikin MacWorld -kuluttajamessuilla. Sittemmin Apple on jättänyt nuo väliin ja hoitanut julkistukset omalla aikataulullaan itse järjestämissään tilaisuuksissa.

3G -päivitys vuonna 2008 oli aika tekninen kaikin puolin ja 2009 pääosassa oli hieman nopeampi 3GS ja uusi versio käyttöjärjestelmästä (3.0).

Nytkään mitään suuria muutoksia tuohon loppukäyttäjän kokemaan käytettävyyteen ei tullut vaan muutokset ovat enemmänkin juuri siellä konepellin alla. Kehittäjille tämä on tärkeää. Kuluttajille näytettiin sitten tarkempi näyttö ja ohuempi ja päivitetty ulkokuori. Sekä helpoksi tehty videopuhelumahdollisuus.

Applen ideologia nähdäkseni on verrattavissa siihen, että autonvalmistaja ei salli vaihtaa osia autoonsa koska se ei voi sitten enää taata että tuote toimii kuten on alunperin luvattu. Eli ei tuunattuja jarrupalikoita kun ne eivät välttämättä toimi 100% varmasti.

Ideologia ei ole vedenpitävä siinä mielessä, että nuo kolmannen osapuolen kilkkeet voivat hyvin olla parempiakin kuin alkuperäiset, mutta koska ne eivät ole siihen autofirman toimesta suunniteltuja, menettää asiakas takuun ne vaihtaessaan.

Itse tosiaan hommasin alkuperäisen iPhonen jenkeistä vuonna 2007, jailbreakkasin ja purin sim-lukituksen ja käytin Saunalahden datapakettia siinä. Omalla kohdallani siis vältyin Soneran kytkyhinnoittelulta ja sain ulkopuolisten sovelluskehittäjien softat puhelimeeni. Ja koska tämä kaikki on nykyään tehtävissä periaatteella "imuroi ohjelma, kytke puhelin koneeseen ja paina nappia" en osaa itse ottaa tuosta ongelmaa. Ymmärrän kyllä hyvin tuon periaatteen, mutta väitän edelleen että tuo koskee vain niitä valveutuneita käyttäjiä, jotka ovat joka tapauksessa kykeneväisiä nuo estot kiertämään.

Vai onko "peruskäyttäjillä" jotain ongelmia jota en tiedosta? Toki iTunes-sidonnaisuus lienee punainen vaate monille(?), mutta veikkaan että suuri osa rivikäyttäjistä ovat tyytyväisiä niihin ominaisuuksiin ja vaihtoehtoihin mitä on ja maksavat enemmänkin juuri siitä käytettävyydestä kuin ominaisuuksista.

Ja vielä toistaiseksi muutkin firmat valmistavat puhelimia ja MP3-soittimia, joten valinnanvaraakin riittää. :)

Anonyymi kirjoitti...

Jees,
"Applen ideologia nähdäkseni on verrattavissa siihen, että autonvalmistaja ei salli vaihtaa osia autoonsa koska se ei voi sitten enää taata että tuote toimii kuten on alunperin luvattu. Eli ei tuunattuja jarrupalikoita kun ne eivät välttämättä toimi 100% varmasti."
Toisaalta autonvalmistaja ei saa asettaa monopolia siihen, että vain ja ainoastaan meidän valmistamat jarrupalat ovat kelvollisia. Autossa saa käyttää laillisesti myös muiden valmistajien, kuin merkkikorjaamon tuotteita. Myös huoltoon auton voi viedä muualle, kuin merkkikorjaamolle. Eikä auton takuuseen saa tulla tässä tilanteessa muutoksia. Käsittääkseni Veho on tästä joutunut jo viranomaisten käsittelyyn, kun yritti estää yksityisten korjaamojen takuuhuollot merkkeihinsä. Merkkikorjaamojen hinnat ovat tunnetusti huomattavan kalliita ja mikäli kaikki korjaamot olisivat vain merkkien hallussa, olisivat hinnatkin melkoisia (niinkuin ne eivät jo nyt sitä olisi;-)). Ja ennenkaikkea, saat ostaa autoosi varaosat, lisävarusteet jne. siitä liikkeestä mistä haluat/halvimmalla saat. Et ole sidottu merkkiliikkeen hintoihin ja valikoimiin.
Tämä pätee mielestäni myös Appleen.
Peruskäyttäjä ei näistä tietenkään välitä tuon taivaallista, vielä.
Mutta entäpä sitten, jos Apple hallinnoikin valtaosaa markkinoista? Siinä vaiheessa vaihtoehdot ja sitä kautta myös kuluttajahinnatkin palautuvat taasen mieleen.
Apple hallinnoi markkinoita niin kauan kuin sen tuotteet ovat niitä helpoimpia käyttää ja sovellukset näppärimmin käytettävissä. Mutta tässä yhteydessä kilpailua ei saa rajoittaa. Eli siihen ei saa mennä, että sovelluskehittäjiä kiellettään tekemästä tuotteita muille tai musiikkia kielletään myymästä muille. Varsinkin jos on jo ehditty napata markkinoista valtaosa.
Peruskäyttäjä ei näistä tietenkään välitä, mutta asiaa pitää katsoa isommasta mittakaavasta. Suljetut järjestelmät kun helposti tuppaavat antamaan diktatuurille ja sanelupolitiikalla mahdollisuuden.
Jos kirjoitat Applen tuotteesta pahan sanan lehteen, niin kappas; et enää pääsekään seuraamaan lehdistötilaisuuksia. Sananvapautta? Näin saa tietenkin tehdä, mutta mistä se kertoo...?
No, tämä nyt menee taas ideologisiin näkökantoihin, mutta näissä on mielestäni oltava valppaana. Niin yksilöiden kuin viranomaistahojenkin. Yhdelle isolle IT-yritykselle, pankille, mediayhtiölle tms. laitokselle ei tule antaa monopolia markkinoilla.

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Mielenkiintoinen knoppi on muuten myös printterivalmistajat. Periaatteessa kolmansien osapuolien musteiden käyttäminen mitätöi takuun valmistajan ehtojen mukaan. Tuskin menee läpi Suomessa jos asiaa ruvetaan oikudessa puimaan, mutta periaatteessa kuitenkin näin. :)

Keitäs kaikkia on Applen tilaisuuksista bannattu? Gizmodo tulee nyt äskettäisistä mieleen kun ostivat tietoisesti lakeja rikkoen isolla rahalla yhden Applen kadonneen prototyypin ja julkistivat sen ennen aikojaan.