lauantaina, huhtikuuta 07, 2007

Viikkovitonen

Hmm. Ensimmäinen osallistuminen skrubun viikkovitoseen. Jotenkin tuntui että näihin saattaisi olla jotain sanottavaakin.

1. Montako blogia sinulla on seurauksessa ja miten seuraat niitä? Kotimaisia? Ulkomaisia? Kerro kaikki ja vähän lisää.

Kuutisenkymmentä blogia on safarin rss-syötteissä ja satunnaisesti tulee seurattua muitakin. Kantavina blogiteemoina seuratuissa on ihmissuhteet sekä viini. Etupäässä kotimaisia, ulkomaisia tulee selailtua satunnaisesti ja etupäässä töistä.

2. Nythän ei ole kuin semmoiset 151 päivää siihen että analogiset TV-lähetykset loppuvat. Joko olet valmistautunut täysdigitaalisiin signaaleihin? Mitä pidät koko digi-TV asiasta? Miksi luulet että meillä täällä on niin kova kiire siirtymään digitelevisioon?

Minulla oli digiboksi pari vuotta sitten kunnes muutin hetkeksi antenniverkon alueelle. Siellä antenniboksille tuli oikeasti käyttöä, mutta takaisin muutettuani en ole katsonut tarpeelliseksi hankkia uutta kaapeliboksia. Kaapeliverkossa kun signaalin laatu on huippuluokkaa ja maksukanavien uusimmat televisiosarjat saa kätevästi netistä.

Digiaikaan siirtyminen on sinänsä hyvä asia, mutta tekniikka on auttamatta vanhaa. Nykyisillä HD-paneeleilla digitv:n kuva on kauheaa katseltavaa eikä edes normaalit dvd:t näytä yhtä hyviltä kuin vanhan putkitelkkarin kanssa. Eri asia olisi jos omistaisi HD-materiaalia antavan laatikon, mutta koska noita on etupäässä uusimman sukupolven pelikonsolit (Xbox 360 ja PS3) niin todellista hyötyä ei HD-paneelista vielä ole. Canal Digital lähettää HD-materiaalia welhon verkossa ja soveltuvan boksin voi vuokrata yhdeksällätoista eurolla kuukaudessa (plus tietenkin Canal+ total joka maksaa 29e/kk että näkee tuon HD-kanavan. Leffat lähetetään 1080i -muodossa, mutta ovat siirtymässä 720p:hen. Progressiivinen kuva onkin parempi vaihtoehto, mutta tuolla hintaa sietäisi jo saada FullHD-tasoista progressiivista kuvaa.) Sinänsä digiaikaan siirtymistä olisi voinut lykätä parilla vuodella ja hypätä suoraan HD-aikaan. Kuvamateriaalin skaalaaminen alaspäin onnistuu hyvin ja lopputulos on siistin näköistä vanhemmillakin telkkareilla, mutta nykyisen 720*576 tarkkuuksisten lähetysten skaalaaminen ylöspäin ei vaan näytä hyvältä. Mikäli taulutelevisiot ja niiden myötä HD-paneelit eivät olisi koskaan tulleet markkinoille, olisi digiaikaan siirtyminen nykyisellä tekniikalla fiksu ja hyvä asia, mutta koska näyttölaitteet ovat kehittyneet huimaa vauhtia ei ole juurikaan järkeä pakottaa sinällään jo vanhentunutta teknologiaa käytettäväksi paljon parempaan pystyvien televisioiden kanssa. Sillä kylmä fakta on se, että nykyisiä digibokseja käytettäessä vanhoilla putkilaitteilla saadaan huomattavasti parempi kuva kuin HD-ready -littutelkuilla.

Jos minä olisin saanut asioista päättää niin oltaisiin hypätty parin vuoden päästä kokonaan HD-aikaan. Tällöin ei vain laahattaisi jälkijunassa vaan oikeasti tehtäisiin fiksu ja oikeasti merkityksellinen harppaus parempaan tekniikkaan. Päätökset on tehty ennen kuin HD oli varteenotettava vaihtoehto ja sen huomaa. Vanhentunutta välikauden tekniikka. En kannata.

3. Norjan kuluttajaviranomaiset ovat masinoineet kampanjan Applea vastaan (ja saaneet mukaan niin pohjoismaiset kuin Ranskan ja Saksan kuluttajaorganisaatiot), koskien sitä että iTuneksen kaupasta ostettua musiikkia ei voi soitta kuin iPodissa. Onko tässä järkeä? Eikös näiden organisaatioiden pitäisi käydä taistoa esimerkiksi DVD:n aluekoodia, tai viallisia CD-levyjä (myös kopiosuojauksena tunnettu) vastaan?

Nythän EMI alkaa myydä DRM-vapaata musiikkia iTunesissa ja Apple toivoo pystyvänsä tarjoamaan puolet koko valikoimastaan ilman kopiosuojauksia tämän vuoden loppuun mennessä. Yksittäisten kappaleiden laatu on parempi ja hinta hieman kalliimpi, mutta kokonaisia levyjä ostettaessa hinta ilmeisestikin pysyy samana 9,99e/albumi oli tiedostoissa DRM tai ei. Näitä parempilaatuisia kappaleita voi soittaa kaikissa AAC:tä tukevissa soittimissa, joten eteenpäin on menty. Sinänsä iTMS:n drm on melko reilu ja sallii käyttäjälle melko vapaat oikeudet käyttää musiikkia (viidessä tietokoneessa ja rajattomassa määrässä iPodeja. Lisäksi levyn saa polttaa 10 kertaa CD:lle. Tämän jälkeen jos haluaa vielä kopioita albumista niin voi vaihtaa biisien järjestystä tai lisätä muita kappaleita levylle, niin johan taas pelittää. Ja ei kukaan varmasti tarvi yli kymmentä kappaletta samaa CD:tä omaan käyttöönsä jos musiikit kuitenkin voi laittaa myös jokaiselle perheen iPodille ja todennäköisesti myös tietokoneelle.) Lisäksi kun ottaa huomioon että Microsoft tekee omalla musiikkikaupallaan ihan samaa kytkykauppaa Zunen kanssa niin Applea ei pitäisi yksin ruoskiman.

Jos Applelle pitää jostain syystä antaa sapiskaa niin epätasa-arvoinen hinnoittelu EU:n sisällä olisi oikea paikka. Britit maksavat huomattavasti enemmän biiseistään (79 penceä eli n. 1,16e verrattuna euroalueen 0,99e hintaan) kuin muunmaalaiset ja tavaroiden vapaa liikkuvuus EU:n sisällä ei toteudu koska Apple rajoittaa levy-yhtiöiden toimesta muiden maiden musiikkikaupoista ostamista. Ostaminen on mahdollista vain sen maan kaupasta, jossa asut tai jossa sinulla on luottokortti. Tekijänoikeusjututhan tässä taustalla ovat, mutta tuo nyt on sellainen asia johon voisi oikeasti puuttua DRM:n sijasta. Onneksi sitäkin on nyt lähdetty tutkimaan, vaikka jos Applelle lätkäistään sakkoa 10% maailmanlaajuisesta liikevaihdosta levy-yhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen takia niin huutava vääryys se on. Se on nimittäin liki kaksi miljardia dollaria mitä sakkoa napsahtaisi.

CD-levyjen kopiosuojaukset voisi heittää saman tien menemään ja DVD:iden aluekoodijako ei kuitenkaan tosiharrastajia hirveästi haittaa. Useissa soittimissa kun aluekoodivapautuksen pystyy tekemään melko simppelisti laitteen omalla kaukosäätimellä. Siinä mielessä turha tuo aluekoodisysteemikin on. Joutaisi luopumaan.

4. Kevät näyttää tulleen. Harmittaako se? Onko tämä ihmisen tekosia? Olemmeko me syypää siihen että lämpötilat nousevat ja kesä kestää pidempään? Ja on enemmän tulvia. Jotkut väittävät että se ei ole meidän syy. Ketäköhän tässä pitäisi uskoa?

Kevät ja takatalvi, vaikuttaa kohtuullisen normaalilta vaikka jossain määrin huolestunut olenkin ympäristön tilasta. Tutkimuksia löytyy joka suuntaan ja todennäköisesti totuus löytyy jostain sieltä keskivaiheilta. Ei maailma ainakaan parempaan päin ole menossa.

5. Osaan sanoa kymmenellä kielellä kiitos, sanotaan laulussa. Kyllähän sinäkin osaat, etkös vaan? Siitä nyt luettelemaan. Yritä edes. Äläkä lunttaa netistä.

Kiitos, tack, thank you, gracias, merci, efaristo, danke, aitäh, grazie, dhanyavaad, hvala...

Ei kommentteja: