torstaina, maaliskuuta 05, 2009

Nykyaikainen ketjukirje

Joskus muksuna - isosiskon painostuksesta - muistan ottaneeni osaa ketjukirjeeseen. Perinteinen pyramidihuijaus, jossa viattomasti pelattiin suklaapatukoilla ja lapsen kyvyttömyydellä loogiseen ajatteluun. Itse en tosin olisi halunnut, mutta tuossa iässä sitä oli vaan niin vaikea sanoa vastaan kun sisko puoliväkisin raahaa kioskille ja pakottaa lähettämään suklaata tuikituntemattomalle sillä perusteella, että jos tämän jälkeen laitan oman nimeni listaan viidenneksi, pyyhkien suklaan saajan nimen pois ykkössijalta ja laitan kirjeen eteenpäin niin saan sitten jossain vaiheessa mojovat 625 suklaapatukkaa postissa. Jokainen varmaankin ymmärtää tässä vaiheessa että miten tuo nyt ei vaan toimi. (lisätietoa vaikkapa wikipedian pyramidihuijaus -artikkelista )

Miksikö tämä alustus? No, sain eilen sähköpostiini lukiokaveriltani sitten viestin koskien sinänsä varsin tärkeää asiaa, mutta siinä vaiheessa kun sähköpostissa ruvetaan kehoittamaan kirjoittamaan nimensä alle ja laittamaan viestiä eteenpäin mahdollisimman monelle mennään vaan niin saatanan paljon metsään kuin vaan mahdollista. Ensinnäkin listasta valmistuu useita kopioita, joissa edelleenlähettäjän järjestysnumerosta riippuen kaikki nimet vaikka 45. kirjoittajasta alkaen ovat uusia, mutta kun listaa sitten pitäisi lähettää vaikka sadantena ihmisenä jollekin taholle (vaikka kansanedustaja) on lopputuloksena se, että tämän kyseisen sähköpostilaatikon onneton haltija rupeaa homman onnistuessa jossain vaiheessa saamaan tuhansittain tuollaisia ketjukirjeitä, joiden nimilistat ovat kuitenkin hyvin suurelta osin päällekkäisiä ja täten todelliselta informaatioarvoltaan täysin kelvottomia. Eli kiusantekovälineenä ihan näppärä jekku jos haluaa tukkia typerien ihmisten avustuksella jonkun sähköpostit, mutta yhtä kaikki väärin.

Oma lukunsa on sitten tietenkin se, että jos pitäisi vaikka kaksikymmentä nimeä saada listaan ja jokainen henkilö lähettää viestin kahdelle henkilölle, jotka orjallisesti ja poikkeuksetta lähettävät sen vain kahdelle jne. niin 20. nimen kohdalla noista keskenänsä päällekkäisitä kopioista johtuen liikkellä olisi jo yli miljoona samaa viestiä, joista lähes kaikissa on päällekkäisiä nimiä (viestien määrähän siis lisääntyy eksponentiaalisesti 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384...). Ja jos nämä pyramidin kahdennennetkymmenennet tosiaan jokainen lähettäisivät listan eteenpäin varsinaiselle vastaanottajalle, olisi hänellä loppujen lopuksi postilaatikossaan toista miljoonaa viestiä, joissa jokaisessa on 20 nimeä. Huomaatteko jo että jossain kusee ja pahasti ? (ja jos joku nyt rupeaa tarkastelemaan ja laskee että niitä pitäisikin olla vain puolisen miljoonaa viestiä niin silti mennään reippaasti yli valtion väkimääristä. Laskelmat ovat muutenkin suuntaa-antavia ja kuvastavat enemmänkin periaatetta, sillä se on sama muista tekijöistä riippumatta)

Tietysti se tosiseikka, että kirjeen alullepanija haluaisi nämä vastaukset itselleen että voisi koota ne kaikki yhteen kielii vahvasti joko laatijan suunnattomasta typeryydestä tai vaihtoehtoisesti muusta kyvyttömyydestä ihmissuhteiden hallinnassa koska joku on hänen nimissään tällaisen viestin alulle pannut.

Tietysti voisin avautua myös bcc-vaihtoehdon käytön eduista kun laittelee viestiä kuudellekymmenelle hengelle, mutta sen nyt voi vielä juuri ja juuri laittaa kategoriaan "ehkei hän tiennyt". Tuollaisen viestin edelleenlähettämistä en tosin osaa sulattaa samalla rauhallisuudella kun kyse ei ole tietämisestä vaan ihan siitä, että pysähtyisi edes hetkeksi miettimään että onko tästä nyt mitään hyötyä.

Ei sillä että kyseisen kaverin kanssa olisin hetkeäkään tekemisissä ollut lukion jälkeen (for obvious resons) mutta silti jaksaa hämmästyttää miten jotkut eivät vaan ajattele.

--

Ja tähän läheisesti liittyen:

Laita blogiisi linkki tähän kirjoitukseen ja kehota ihmisiä käymään siellä, kopioi sitten tämä viesti omaan blogiisi ja laita oma blogilinkkisi listan viidennenneksi, siirtäen edellä olevia aina yhdellä numerolla ylöspäin siten että kakkosesta tulee ykkönen jne. Tällä tavalla kun viisi ihmistä on linkittänyt sinun alkuperäistä viestiäsi saat blogiisi ilmaiseksi satoja linkkauksia ja kävijämääräsi kasvaa huimasti!

1. Takaisin Kallioon
2. Takaisin Kallioon
3. Takaisin Kallioon
4. Takaisin Kallioon
5. Takaisin Kallioon

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Mä olen myöskin aina repinyt hiuksia päästäni noiden sähköpostiadressien kanssa, koska niissä ei vaan ole mitään järkeä!!!

Mutta ihan mielenkiinnosta. Saitko yhtään suklaapatukkaa ikinä takaisin?

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Eipä sinne pyramidin pohjalle muutaman askeleen jälkeen koskaan mitään enää heru. :) Ja ne, jotka ovat asiasta toista mieltä, niin mulla olisi teille yksi hyvä keino tienata rahaa tiedossa... :)