lauantaina, maaliskuuta 29, 2008

Langattomuus

Minulla on hassu tapa pitää omat tietokoneeni ja muutkin datavermeet kohtuullisen ajan tasalla ja yleensä vanhat laitteeni menee perheessä yhden sukupolven ylöspäin ja näin kävi myös kun hommasin tämän uuden koneeni tässä muutama kuukausi sitten hankin (vähän vajaa vuosi sitä edeltävästä päivityksestä, heh). Samalla tulin heittäneeksi myös wlan-tukiasemani vanhempien käyttöön kun valmistaudun pikkuhiljaa 100mbps-aikakauteen ja Apple sopivasti julkisti 802.11n -version Express -tukiasemastaan. (Olisi muuten mukava tietää blogini sukupuolijakauma. Veikkaan, että taitaa olla hieman naispainotteista lukijakuntani ja siten stereotypioiden voisi olettaa, että tuo n-standardi ei sano suurimmalle osalle juuri mitään. Uutta, hianoo ja nopeeta kuitenkin).

Nyt olen tuskastellut sängyssä sitä, kun ei ole wlania käytössä kunnes vartti sitten muistin, että onhan täällä parikin avointa ja suojaamatonta wlania naapurustossa. Eli kiitokset sille laiskalle ihmiselle, joka ei ole jaksanut konffata THOMSON -merkkistä wlan-modeemiaan ja jolla on neljän megan welhoyhteys tässä Hesarin Alkon tienoilla. Verkkosi on avoin. Ei tarvinnut edes ruveta wordlistaamaan tai bruteforcettamaan tai muutenkaan leikkimään KisMACilla ja Etherealilla. Laitontakin se lienee... Tosin ehkä tämä naapurin verkon käyttäminen ilman lupaa menee myös sinne harmaalle alueelle, mutta ainakaan mistään tietomurrosta ei ole kyse toisin kuin tuossa jälkimmäisessä tapauksessa.

Blogistanian epävirallisen tietoturvapäivän ja vinkeän assosiaatioketjun kunniaksi siis julki lausuttakoon seuraavaa:

1) Tehkää varmuuskopiot tärkeistä tiedoistanne NYT. Läppäri saattaa pudota lattialle ja hajota ja yksinäänkin kovalevy saattaa vikaantua yllättäen.
2) Käyttäkää wlanissanne suojausta ja välttäkää WEP-salausta, sillä se on helposti murrettavissa jos yhtään tietää mitä tekee.

8 kommenttia:

annareetta kirjoitti...

just tollanen kuspäinen toimintako se meikäläisen konetta hidastaa?!

helvetin skoijarit, käyttäsitte taitojanne luodaksenne jotain kehitystä ja hyvää ympärillenne.

:(

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Sano vaan jos tarvit jotain apua konffaamisessa. Tai soita.

Tosin Windows hidastaa koneesi toimintaa todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin mikään ulkopuolinen taho. :)

annareetta kirjoitti...

itseasiassa voisinpa laittaa sulle hieman sähköpostia näissä asioissa tässä jonain kauniina päivänä. mulla on sellanen aika luuska kone, josta haluan eroon ja yritän ottaa selvää, että mikä tarkottaa mitäkin ja sitten sä saat arvoida, että kehtaako siitä edes rahaa pyytää vai pitääkö jopa maksaa. sitten tarttis vielä jossain vaiheessa hankkia läppäri, mutta ihan turha tyrkyttää mitään mäkkejä, koska vaikka ne onkin tosi hienoja niin en osais kuitenkaan käyttää sellasta.

Timo kirjoitti...

Jahas että mäkkimies siellä taas reuhkaa. Huvittavata oli tajuta että tuo sinun hesarinkadun alko paikannus pisti mieleen että oletkohan tullut joku duunipäivä vastaan.

Johannes Knektman kirjoitti...

En tiedä kuinka laillista naapurin wlanin käyttö on, mutta sattuuhan niitä lispahduksia, kun ammattilainenkin voi vahingossa surffata naapurin verkossa, niin kuinka voi olettaa että tavantallaaja välttämättä edes huomaa käyttävänsä naapurin suojaamatonta wlan verkkoa?

BTW: Ylläpitäjänä sanon seuraavaa: Konffatkaa ne perkeleen omenanne oikein, mitä ilmeisimmin verkon oletuskonffis ei skulaa, sen verran roskaa ne omenat verkkoon dumppaavat (Joudun työpaikallani sietämään muutamaa mätää omenaa). Ja ei, mitään tukea ei individualisteille tarjota, vaikka heitä onkin pakko sietää.

Tiina kirjoitti...

Tehkää varmuuskopiot...
Minä olen tehnyt varmuuskopiot ulkoiselle kovalevylle ja ihan vaan tiedoksesi, että myös se ulkoinen kovalevy saattaa pudota ja hajota. (Näin kävi juurikin eilen).

Nimim. vituttaahan se

Ps. Olen käsittänyt, että jossain päin keski-eurooppaa wlaneja ei suojata ihan tarkoituksellakaan. Ainakaan opiskelijapiireissä. Siis naapuri vaikka voi hyödyntää sitten samaa verkkoa, koska se ei ole itseltä pois kuitenkaan. Tietty siihen kuuluu myös hyvätapaisuus, ettei niitä verkkoja sitten käytetä mihinkään ikävään.

--KATA-- kirjoitti...

En tiedä hesarin touhuista mittään, mutta täälläpä on tapana usein jättää verkko vapaaksi köyhempiä varten ihan mukaavuuttaan! Tai joskus joku laittaa kadulle lapun missä semmoista etsitään euron korvausta vastaan jne. Ei ole tullut mielenkään, että joku sitten alkaisi imuroida jotain leffoja yms. toisen wlanissa...

Miellyttävä käytäntö, ystävällinen.

Ja jos sitä huomaa että joku on luultavasti vahingossa jättänyt wlaninsa suojaamatta, niin eikö tule mieleen yrittää kertoa sitä kyseiselle henkilölle?!

Anonyymi kirjoitti...

Avoimen, suojaamattoman verkon käyttäminen ei kuulemma ole millään tavalla rikollista. Olen aiemmin tiedustellut asiaa työpaikkamme it-gurulta, joka on myös perehtynyt it-puolen lakipykäliin. Että vapaasti vain käyttelemään avoimia verkkoja :)