maanantaina, maaliskuuta 17, 2008

Kansalaisjournalismia

Minulla ei blogini luonteen takia ollut pienintäkään aikomusta ottaa osaa tähän blogistaniassa velloneeseen kansalaisjournalismi/HS -keskusteluun, mutta tietenkin juuri nyt löytyi nettihesarista uutinen Goan huumekaupasta. Ja vaikka blogi viihteelinen onkin, ei tämä olisi ensimmäinen kerta kun koetan omia kokemuksiani ja näkemyksiä jostain esillä olevasta aiheesta tuoda esille ja mahdollisesti tuoda sitä kautta uutta näkökulmaa asioihin. Sitähän kansalaisjournalismi on ja vaikka ehdoton enemmistö kirjoituksistani onkin vain päiväkirjatasoista hömppää, voi sekaan silti mahtua siivousvälineiden tai parranajovälineiden testailua tai vaikka puuttumista uskonnollisten ryhmittymien logiikan järjettömyyteen satunnaisia ruokaohjeita unohtamatta. Omanlaista kansalaisjornalismia päiväkirjan sivuilla, vaikka se ei itse tarkoitus olekaan.

Mutta tosiaan: noin vuosi sitten itse paikan päällä olleena täytyy todeta, että tuo artikkelissa kuvattu tilanne on aika kaukana omasta kokemastani todellisuudesta. Kertaakaan ei huumeita myynyt hämärä, rannoilla keskiyön jälkeen lymyilevä henkilö vaan hasista tarjosi vaihtelevasti niin kadulla krääsää myyvät henkilöt, satunnaiset ohikulkijat kirkkaassa päivänvalossa ja jopa ravintoloiden tarjoilijat oluella käydessä. Kohtelias kieltäytyminen johti joko koko asian sivuuttamiseen tai hieman koomisesti jatkokysymykseen, että kelpaisiko ekstaasi tai amfetamiini sitten. Kohtelias kieltäytyminen tässäkin vaiheessa jätti ostajan joka kerta ja poikkeuksetta rauhaan. Useimmiten kuitenkin myynnissä oli pelkkää orgaanista tuotetta, jolloin ei edes tarvinnut kuin sanoa no thanks kertaalleen. Tuotteita ei myöskään tarjottu jos olimme äitimme kanssa liikkeellä, mutta siskon kanssa kahdestaan tuli useampiakin tarjouksia joka ilta. Huumeparatiisi sitä voi kyllä ihan helpostikin luonnehtia, mutta edelleen ainoat häiritsevät henkilöt reissulla olivat alkoholista humaltuneet brittituristit.

Huumekauppa on ja rehottaa, kyllä. Mutta ongelmana en sitä koe. Asiallisesti kysyivät ja minkäänlaista painostusta ei ollut mihinkään suuntaan. Huumeet nyt vaan sattuvat olemaan hyvä vihollinen, vaikka yhteiskunnan ongelmat olisivatkin jossain aivan muualla.

Ei kommentteja: